Сукулентните растения са много красиви и разнообразни. С тях можем да си изградим чудесна мини градинка. Не само, че не изискват специални грижи,но и са много лесни за отглеждане. Към групата на сукулентните спадат кактуси, седуми, семпервивуми, живи камъчета, хавортии и изобщо растенията с месести и сочни листа. Тази особеност са добили при своята еволюция, поради по-малкото вода на местата, в които живеят. В месестите си листа складират вода.

За да си направите мини градинка със сукулентни са ви необходими плитка саксия, подходяща почва и няколко представители на сукулентните. В допълнение можете да използвате миди, камъчета с интересна форма и цвят, сухи клони с причудливи форми и др.

Като цяло сукулентните растения харесват отцедлива почва. Всяко задържане на вода би ги погубило. В природата никой не ги полива. Растат между скали и камъни, в пясък или камениста почва. Набавят си вода от росата и дъждовете. Затова саксията трябва да има добър дренаж.

Към стандартната почва добавете още толкова едрозърнест пясък. Засадете внимателно растенията и добре уплътнете около корените. Аранжирайте с камъчета между растенията, за да се получи скалист кът или пустинна градина.

Няколко съвета:

Ако използвате миди и камъчета от морето, предварително ги измийте много добре. Морската сол е вредна за растенията.

Подбирайте материалите в един стил. Например – скали от един район, еднородни камъчета, морски украшения. Не се получава добре комбинация от кръгли речни камъни и варовикови камъни с причудливи дупки и извивки. Все пак всеки има свой вкус. Експериментирайте.

Не поливайте много. Влагат може да доведе до загниване на растенията.

Подберете растения с различни по форма или цвят листа. Така ще оживите мини градинката.

Оставете им място да се развиват, за да не се наложи скоро да пренареждата композицията.

 

Автор: Albena Todorova


About the author

администратор Казвам се Albena Todorova Създавам миниатюрни градини и пейзажи. Можете да ме намерите във Фейсбук с име Мини градини, или да ми пишете на адрес info @ minigradini.com.

2 Responses to “Мини градина от сукулентни”

  1. А мога ли да засядя кактуси в такава градина?

    • Да, разбира се! Ще се получи една миниатюрна пустиня. Ето такава например:Мини пустиня - мини градина с кактуси

© 2011 Мини градини Suffusion theme by Sayontan Sinha