Ако си задавате този въпрос, ето малко помощ …

Вътрешни мини градини

Те се изграждат със стайни растения. Стайните растения всъщност са външни растения, но естествените им обитания са в страни с целогодишно топъл и влажен климат. Това ги прави “стайни” у нас. Поради тази причина трябва да им предложим достатъчно светлина и топлина. Това ще се отнася и за вътрешните мини градини. Не бива да се възприема само като недостатък, това че мини градинката ще е вътре. ТОВА НИ облекчава в използваните Материали И Аксесоари , а също и в поддръжката на градинката. На закрито отсъстват силния вятър и дъжд. Можем да регулираме количеството вода и светлина. И не на последно място миниатюрният ни свят расте пред очите ни.

Ако поставим мини градинката до бюрото в офиса на работа, ще имаме във всяка една минута отморяваща природна гледка – природата е в офиса! С какво да се съобразим – с условията на светлина най-вече. Честа грешка е да си мислим, че щом виждаме добре в стаята, светлината е достатъчна и за цветята. Най-подходящи са прозорци с източно изложение. Но различните растения имат и различни потребности и поносимост към по-неудовлетворителните условия. Растенията в мини градината трябва да са със сходни изисквания към светлина и вода. Колкото ДО допълнителните Детайли , при вътрешните мини градини имаме по-голяма свобода. Можем да използваме и мебели от плат,финни детайли и  дребни аксесоари.

 

Външни мини градини

Както може да се досетим, те са изградени с растения, подходящи за нашите климатични особености т.е. растенията, които живеят навън. Освен, че са климатизирани и няма да ни създават затруднения при отглеждането, те са и по-лесни за набавяне и съчетаване. Винаги можем да заимстваме условията, в които сме ги видели в естествена среда. И тук важи основното правило да се съчетават по изисквания към топлина, светлина и влага. Не е препоръчително външни растения да се отглеждат в помещение. Ще страдат от по-слабата светлина и по-сухия въздух и в крайна сметка, ще пострада външния им вид. Външната мини градинка може да се разположи на двора край любимия кът, беседката или на място, от което може да и се наслаждавате, докато пиете кафе например. Ако нямаме двор, можем да я поставим на терасата през почти цялата година. В съд с подходящи размери, можем да я поставим и на прозореца отвън. Независимо къде е била през топлите месеци, помислете за защита на саксията през зимата. Ако не разполагате с хладно и светло помещение с температури над нулата, тогава поне увийте саксията с изолираща материя, за да не измръзнат корените. Външните мини градини изискват материали, устойчиви на слънце, вятър, дъжд и влага. Тук може да използваме материали от камък, керамика, дърво, пластмаса. Добре е фигурките да са по-стабилно закрепени към почвата или по-едрите предмети.

Е, коя мини градина е подходяща за вас, избрахте ли?

Автор: Албена Тодорова

 


About the author

администратор Казвам се Albena Todorova Създавам миниатюрни градини и пейзажи. Можете да ме намерите във Фейсбук с име Мини градини, или да ми пишете на адрес info @ minigradini.com.

2 Responses to “Коя мини градина е подходяща за мен”

  1. А къде ще държим мини градинката през зимата? Ако е с външни растения може ли да я сложим вътре?

    • Здравей, Ивана 59!
      Ако мини градинката е с външни растения, е добре да се сложи в неотопляемо светло помещение – стълобище, остъклена тераса, светъл гараж… При тези растения могат да бъдат уязвими към студа единствено корените им – те не бива да замръзват. Следователно не бива температурата да пада под 0, -1 градус. Намаляваме поливките и държим на светло, това е.
      Ако мини градинката е с вътрешни растения – те ще се чувстват идеално в стая, до прозорец. Както всички други стайни цветя през зимата, може да ги мъчи сухият въздух – затова може да пулверизирате листата.

© 2011 Мини градини Suffusion theme by Sayontan Sinha