Здравейте, любители на миниатюрното градинарство!

Мина доста време от предишната публикация. Лятото си взема своето от времето – повече пътувания, време на открито сред природата, планина, море… Но и много нови впечатления и идеи.

Както и при рисуването, за изграждането на една сполучлива мини градина или мини пейзаж е много важно наблюдението. За реалистичен миниатюрният зелен кът в саксията са необходими идея за цялостен изглед и обмисляне на конкретните детайли.

За да се получи добре играта с мащабите, трябва да внимаваме в съотношенията на предметите. Например – растенията, които пресъздават големи дървета трябва да са поне един път и половина по-високи от сградите. В противен случай ще изглеждат като храст или подрастващо дърво. Същото важи и за останалите детайли – пейки, маси, алеи, пънчета, малки фигурки на животни или хора. Нереалистично би било например, ако кученцето е колкото половин дърво или по-високо от дървото. Всички елементи трябва да са в подходящи съотношения едно спрямо друго.

Ето например, в тази градина пейката беше добре да е мааалко по-малка, но тъй като е от естествена необработена скала, направих компромис с големината – в природата няма правила за форма и големина. Но в този вид, ако сравним големините на къщата и пейката, веднага къщата започва да изглежда по-малка. Всичко това важи и за съда, в който ще създаваме нашият минатюрен пейзаж. При голям съд и малки детайлите в него ще се получи умален миниатюрен пейзаж в по-далечен план. Обратно – по-малък съд с по-едри детайли ще създава мини градинка в близък план. Този вид е по-подходящ, ако искаме да наблегнем на подробностите в детайлите. А по-далечният мисля, че е по-подходящ за пресъздаване на желаната тематика и стил на пейзажа или градината – планински, приказен, морски, алпийски, баварски, пустинен, парков и т.н.

от Albena Todorova

About the author

администратор Казвам се Albena Todorova Създавам миниатюрни градини и пейзажи. Можете да ме намерите във Фейсбук с име Мини градини, или да ми пишете на адрес info @ minigradini.com.

© 2011 Мини градини Suffusion theme by Sayontan Sinha