Щом можем да смалим една градина или парк, защо да не можем да смалим и къща….:) А щом е малка, значи можем да сложим и нея в саксия, нали? Или да си оформим мини селце в двора.  Страхотно би било – уличка с къщички край нея, дворчета, мини рекичка с мостче, полянка с цветя… Докъде стига въображението?!?

Миниатюрните или мини къщите могат да се превърнат в един чудесен акцент в нашата мини градинка. Както и поле за развихряне на въображението. Какъв стил да е, каква врата да и сложим, какво ще има пред къщичката, с какво за заселим двора и…  Например може да си оформим мини алпийски кът със сгушена  в него виличка, или приказна гора сред която се гуши обрасла с мъх и растения мини къщичка на феи или гноми.

Мини къщите могат да се използват за вътрешни и за външни мини градини.

За да са здрави и устойчиви на влагата обаче, къщичките трябва да са изработени от подходящи материали. Освен това, за да са максимално реалистични трябва да използваме естествени материали и да избягваме пластмасата например. За моите къщи използвам предимно класически строителни технологии с някои промени, които се налагат от предназначението им. Освен красиви, се старая да са и здрави, защото ще са подложени на почти същите атмосферни условия както истинските къщи – влага, вятър, слънце, температурни промени.

От тук, можете да ги разгледате в галерията.

Автор: Албена ТодороваAbout the author

администратор Казвам се Albena Todorova Създавам миниатюрни градини и пейзажи. Можете да ме намерите във Фейсбук с име Мини градини, или да ми пишете на адрес info @ minigradini.com.

4 Responses to “Миниатюрните къщи”

 1. Чудесна идея! Имам малка градинка пред къщата и мисля да я заселя с миниатюрни обитатели. Вече имам някои идеи. Мога ли да разчитам на помощ от ваша страна за някои съвети?

  • Разбира се! Ще се радвам да помогна със съвет!

   • Ами няколко въпроса на първо време:Как мога да оформя мястото?
    Как да подбера растенията? Трябва ли да осигуря защита от дъжд, сняг…?

    • :) Мястото може да се оформи по мног начини. Мисля, че е добре да помислиш от къде ще се гледа това мини селце, за да започнеш подробното планиране. На мен ми хрумват няколко варианта – например – малко площадче и около него различни постройки, или улица или пък малка ‘вилна’ зона със сгушени край растенията къщички…
     Растенията се подбират според изложението – по-слънчево или по-сенчесто. И не забравяме мащаба.
     А защита от дъжд – зависи от материалът на предметите…

© 2011 Мини градини Suffusion theme by Sayontan Sinha