Както във всяка нормална градина, така и в нашият миниатюрен вариант можем да направим алея или площадка. Тя може да се извива край красиви мини храсти или цветни лехи. А може да води към уединен кът, в който да разположим малка пейка или красива мини беседка. Ако  искаме да изглежда по-естествено, можем да я оформим като малка планинска пътечка само с камъчета или дребен чакъл… Изобщо вариантите са толкова много, колкото и при истинските алеи. И тук отправна точка за нашият проект са ‘истинските’ големи градини. С малко наблюдателност можем да решим на коя алея или пътека искаме да прилича нашият миниатюрен вариант. Възможностите са безкрайни.

Как да изберем вида на своята мини алея или пътечка?

Вида и материала на нашата миниатюрна пътека се определя от общия вид и идея на мини градината. Например – ако създаваме мини градина в див горски стил, няма да е подходящо да използваме теракотени плочки или мини тухлички. Подходящо би било да използваме различни естествени камъчета или парчета скала с плоска форма. Подходящ материал също  е дребният чакъл, кора от дърво.

За миниатюрна градина в парков вид са подходящи парчета теракота, мрамор, бетон, различни видове мини тухлени настилки. Добре изглежда също мини алея от бяла мозайка. За по-декоративен ефект могат да се съчетая няколко вида материали в контрастни или хармонични цветове.

За приказна мини градина или градина на феи, можем да използваме цветни стъклени топчета, разноцветни речни камъчета, натрошена дървена кора. Колкото повече въображение вложим, толкова “по-приказна” и “вълшебна” ще стана нашата мини градинка.

Кои са правилата, от които да се ръководим при създаването на миниатюрна настилка?

1. Трябва да внимаваме в мащаба. Цялата композиция трябва да е в един мащаб т.е. големината на алеята или площадката да е съразмерна с останалата част. Например, ако ще слагаме пейка или беседка върху алеята, трябва предварително да знаем размера им, за да предвидим достатъчно място за тях. Но тъй като целта е да си доставим удоволствие, вариантите са безкрайни и това правило е само препоръчително.

2. Добре е алеята да е малко по-високо от почвата, за да не се замърсява при поливане на растенията.HPIM1544_avatar

3. Преди да пристъпим към създаването на алеята, трябва добре да притъпчем почвата в саксията. В противен случай, с поливките почвата ще се слегне и  е възможно нашата миниатюрна пътечка да пропадне или да загуби първоначалния си вид.

Намерете ни във Фейсбук

 

 


Автор: Albena Todorova

About the author

администратор Казвам се Albena Todorova Създавам миниатюрни градини и пейзажи. Можете да ме намерите във Фейсбук с име Мини градини, или да ми пишете на адрес info @ minigradini.com.

© 2011 Мини градини Suffusion theme by Sayontan Sinha