Въпреки, че зимата вилнее все още, запалените градинари започнаха вече да сеят семена на летни цветя за новия сезон. За да станат готови за изнасяне през май, в оранжерията вече са засяти семената на петуниите и мушкатото. След тях в бойна готовност са циганчетата(импатиенс), кученцата, далиите и немезията.

Освен тези популярни балконски цветя, тази година мисля да опитам с някои дребни видове цветя, които да използвам в мини градините. Както вече сме говорили, подходящи за миниатюрните пейзажи са всякакви растения с дребни листа и цветове. Вечнозелените ще си растат бавничко, а край тях можем да отделим малка площ за цветна градинка. Дори за по-лесно можем при създаването на мини градината да вкопаем една по-малка саксия заедно с растението. По-късно можем да подменяме тази саксия с различни сезонни цъфтящи ли нецъфтящи цветя. Така ще си осигурим разнообразие и колорит.           Например през есента можем да сложим в малка саксийка луковици на дребни пролетни цветя – кокичета, минзухари, дребни нарциси. Да ги държим на хладно до момента, в който започнат да избиват и после да ги сложим на мястото на предишното цвете в саксия в мини градината. След като прецъфтят, ще ги извадим заедно със саксията, а на тяхно място може да сложим лобелия, санвиталия, а защо не и каскадна ягода. Така освен красива гледка, ще можем и да си похапнем ароматен плод от нашата мини градина… ;) Есента пък може да подменим саксийка с мини виола, която ще цъфти дълго или мини циклама (буторче).

За вътрешните мини градини можем да използваме африканска теменужка, персийска виолетка,  мини каланхое (което не е мини, но големите производители успяват да го накарат да цъфне само на няколко сантиметра зелено стъбло), също такава ‘мини’циклама и всякакви ‘минита’ от големите вериги магазини.

Накрая искам да ви поканя в  новият електронен магазин на Мини градини, който е в процес на тестване. Решихме се на това, след многото запитвания по е-мейла на хора от различни населени места. Тъй като повечето от артикулите произвеждаме сами, все още асортимента не е голям. Но желанието ни пък е огромно, така че постепенно ще увеличим разнообразието.  В магазина поетапно ще добавим и стоки от нашите оранжерии – рязан цвят пролетни, летни и есенни цветя, зеленина за аранжиране на букети, декоративни храсти , летни балконски и градински цветя, луковици, готова почва, както и различни компоненти за почвена смес. Очакваме Вашето мнение и предложения тук.

Дано с този магазин внесем повече цвят и радост в не много цветното ни ежедневие…

 

от Albena Todorova

About the author

администратор Казвам се Albena Todorova Създавам миниатюрни градини и пейзажи. Можете да ме намерите във Фейсбук с име Мини градини, или да ми пишете на адрес info @ minigradini.com.

6 Responses to “Пролетта не е толкова далеко…”

 1. Здравейте! Интересни идеи има във вашия сайт. Най-сетне нещо различно от стандартните сакъзчета и петунии. Имам голяма източна тераса и една по-малка северна. Всяка година слагаме много цветя по тях. Харесаха ми вашите идеи за комбиниране на няколко растения в една саксия. Ще потърся и от тези каскадни ягоди. Искам да попитам – колко време дават плод и имат ли специфични изсквания към поливане, торене, пръскане с препарати?
  Благодаря предварително и ще чакам още интересни идеи от този нестандартен сайт!
  Койнов

  • Здравейте, г-н Койнов!
   Радвам се, че харесвате нашият сайт. Убедена съм, че и други хора търсят нещо различно като вас. Просто не всеки се престрашава опита, защото не е убеден в резултата. Именно затова създадохме този сайт, за да споделяме нашият опит и да помогнем със съвет на любителите градинари и цветари.
   По въпроса ви за каскадните ягоди:
   Започнаха да цъфтят още през пролетта – април/май и да плододават малко по-късно и така чак до късна есен, че дори и в момента в оранжериите. Оказаха се и доста студоустойчиви. По-специални грижи не сме полагали, освен по-чести и обилни поливки и няколко пръскания срещу акари и листни въшки. Разбира се, след пръскане се изчаква указания карантинен срок, преди да берем плодове.
   И нещи интересно – наши приятели споделиха, че детето им е прояло ягоди именно от тези ягодки в саксийките. Обира всички и направо с шепичка ги лапва:))

 2. Здравейте!
  Може ли да ми отговорите – използвате ли некаква специална смес за разсадите?

  • Да, използваме специална почвена смес за разсади. Тя е по-лека от обикновената, пропуска повече въздух. Основните и съставки са торф и пясък, плюс няколко допълнителни компонента за олекотяване и затопляне на почвата.

 3. Може ли да попитам. Искам да насадя семена на декоративни тикви обаче незнам дали може да се прави расад. Във вашия фейсбук видях снимки на такива тикви. Вие как ги садихте?

  • Здравейте! Радвам се, че намирам почитател на декоративните растения.
   Моите тикви сях в кофички от кисело мляко или сок. Просто семките бяха малко и не исках да рискувам в земята директно. Сложих по две семки в кофичка. По-късно ги преместих в земята, като внимавах да не разбутвам кореновата баличка. Прихванаха се без проблем.

   Едно уточнение – семената се сеят, а разсадите се садят.:)

© 2011 Мини градини Suffusion theme by Sayontan Sinha